4 manieren om afleidingen door uw telefoon te vermijden

Wanneer had u voor het laatst een telefoonvrije dag? Of misschien is een halve dag of zelfs een paar uur tegenwoordig al een behoorlijke opgave. De meeste mensen kunnen zich niet eens herinneren wanneer ze voor het laatst een dag bewust hun telefoon niet gebruikt hebben. Niet zo gek, want zowel persoonlijk als zakelijk is ons leven enorm verstrengeld met onze telefoon. De smartphone is zelfs zo belangrijk in onze communicatie, dat aangetoond is dat zelfs een paar minuten zonder telefoon kan leiden tot angsten, fysieke uitingen van stress en zelfs depressie.

Maar, ondanks de nadelen die de telefoon zonder meer heeft, is het ook een middel dat ons zakelijk gezien ontzettend productief kan maken. Mits op de juiste manier gebruikt natuurlijk. Helaas zijn er maar weinig mensen die hun smartphone op deze manier gebruiken. In plaats van te helpen om taken af te vinken, is de telefoon een enorme stoorzender voor de productieve werkdag. Misschien herkent u het wel en bent u altijd beschikbaar voor belangrijke berichten, maar daarmee ook voor onbelangrijke e-mails, appjes van collega’s en andere meldingen op uw telefoon. De vraag is dus, kunnen we nog steeds productief zijn, zelfs als we altijd omringt zijn door apparaten?

Misschien weet u wel dat u minder vaak op uw telefoon zou moeten kijken. Maar het is niet helemaal uw fout dat u uw telefoon maar niet met rust kunt laten. Mensen worden gedreven door beloningen, hoe klein ook. En elke keer dat u op uw telefoon een 1’tje naast een app ziet staan, of wanneer u uw telefoon voelt trillen in uw broekzak, krijgt uw brein een signaal dat het haast niet kan negeren. Elke keer dat u een notificatie krijgt, is alsof u aan de hendel van een gokmachine trekt. Het brein weet niet of u een belangrijke e-mail heeft gekregen, of het om connectieverzoek op LinkedIn gaat of dat iemand u heeft genoemd in een flauw Facebookfilmpje. En het maakt ook eigenlijk niet uit. Deze manier van variabel belonen is essentieel bij het aanleren van nieuwe gewoontes én is vrijwel onmogelijk te negeren. Dus, wat doet u?

De gemakkelijkste optie is om alle notificaties uit te zetten. Ten minste, dat zou een logische gedachte zijn, toch? Helaas, het brein laat zich niet zo gemakkelijk voor de gek houden. Volgens Nir Eyal, de auteur van een boek over het maken van producten die juist inspelen op deze vorm van verslaving zegt dat de apps op een telefoon inmiddels zo goed zijn in het vormen van gewoontes, dat notificaties niet eens meer nodig zijn om u van uw werk af te houden. We checken onze telefoon niet alleen omdat een bliepje zegt dat we dat moeten doen, maar omdat het een gewoonte is geworden om dat sowieso eens in de zoveel tijd te doen. In plaats van in één keer af te kicken, is het verstandiger om te leren hoe u op een goede manier met de prikkels om te gaan. Een paar tips om u op weg te helpen:

1. Houd uw telefoon niet altijd bij de hand
Eén van de problemen met een mobiele telefoon is dat hij vrijwel altijd ‘in de buurt’ is. Waarschijnlijk draagt u hem in uw broekzak of ligt hij op uw bureau tijdens het werken. De eerste stap om wat meer los te komen van uw telefoon, is door uzelf bewust te worden van hoe vaak u naar uw telefoon grijpt én vervolgens de vraag te stellen waarom u dat doet. Een manier die kan helpen om bewuster te worden, is door een achtergrondafbeelding in te stellen waarop deze vragen letterlijk staan. Volgens Catherine Price, auteur van het boek ‘How to break up with your phone’, wordt u zich door vragen te stellen als: ‘Waarom nu?’, ‘Waarom?’, en ‘Wat als?’ elke keer als u uw telefoon wilt ontgrendelen geconfronteerd met de ‘ernst’ van de gewoonte.

Merkt u dat u na een tijdje minder vaak uw telefoon checkt? Probeer dan eens wat meer afstand te nemen. In plaats van de telefoon in uw broekzak te bewaren, kan het bijvoorbeeld al heel bevrijdend voelen om ‘m in een tas te bewaren of eens wat verder weg te leggen van uw werkplek.

2. Zet notificaties op het ontgrendelscherm uit
De grens tussen een telefoon die u helpt om productief te zijn en een middel dat u vooral afleidt, is dun. Het is voornamelijk afhankelijk van datgene wat we zien als we onze telefoon pakken. Ziet u tal van opties, dan raakt het brein in de war en verliest u focus. Gelukkig is de hoeveelheid en aard van de meldingen op een scherm op de meeste telefoons gewoon aan te passen. Is het nodig om van elke e-mail een melding te krijgen? En wilt u echt op de hoogte gebracht worden dat u uw favoriete game al een tijdje niet heeft gespeeld als u middenin een belangrijke vergadering zit? Bepaal dus welke apps wel en vooral ook welke geen meldingen mogen geven op uw ontgrendelscherm. Wilt u nog minder afleiding? Kijk dan of uw telefoon de optie ‘Grayscale’ heeft. Hiermee worden die gekleurde notificaties ineens een stuk minder storend.

3. Geef het goede voorbeeld
Hoe u uw telefoon gebruikt, heeft niet alleen effect op u, maar ook op de mensen waar u mee samenwerkt. Zeker als u een leidinggevende functie heeft, zijn uw werknemers geneigd om uw gedrag te kopiëren. Dus checkt u tijdens een vergadering een paar keer uw mail? Grote kans dat zij hetzelfde doen. En stuurt u laat op de avond nog berichten via het intranet of de mail? Dan zult u waarschijnlijk ook regelmatig gemaild worden op momenten dat u niet aan het werk bent. Wilt u daar wat aan veranderen, dan zult u bij uzelf moeten beginnen!

4. Gebruik een tool om te checken hoeveel u uw telefoon gebruikt
Veranderen hoe u uw telefoon gebruikt, betekent een gedragsverandering. En onderzoek heeft aangetoond dat veranderen hoe we denken en handelen, niet alleen een kwestie is van doorzettingsvermogen. Gelukkig zijn er tools die u op weg helpen door u bijvoorbeeld exact te vertellen hoeveel tijd u op uw telefoon besteedt en welke apps u gebruikt. En dat kan helpen om bewuster te worden van hoeveel impact het nou écht heeft op uw werkdag. Een paar apps die u zou kunnen proberen zijn Thrive App, Siempo en Forest.

Het is misschien een beetje té makkelijk om de telefoon de schuld te geven van alles wat ons afleidt. Feit is dat het een stukje technologie is dat ons juist kan helpen om productiever te zijn en de mogelijkheid en flexibiliteit geeft om altijd en overal te kunnen werken op een manier die wij prettig vinden. Daarom: in plaats van de telefoon de schuld te geven van een gebrek aan focus, kunnen we ons beter richten op de gewoontes die we zelf langzaamaan ontwikkeld hebben. Door u bewust te worden van de momenten dat u uw telefoon pakt en het teveel aan prikkels te verwijderen kunnen we de telefoon gaan gebruiken op onze eigen voorwaarden.