De beste temperatuur op kantoor

De temperatuur op kantoor is een terugkomend discussiepunt onder werknemers. Mannen en vrouwen verschillen daarin sterk van elkaar. Uit onderzoek blijkt dat mannen beter gedijen bij een lagere temperatuur, terwijl vrouwen dat juist bij hogere temperaturen doen. Een dilemma. Hoe gaat u hier het beste mee om? Want iedereen heeft recht op een gezonde en veilige werkplek.

Volgens de ARBO dienst moet de temperatuur op kantoor zo ingesteld staan dat het aangenaam is voor negen van de tien werknemers. Dit is echter breed te interpreteren, want hoe ziet dat er concreet uit? De ARBO zegt dat de beste temperatuur 22 graden Celsius is. Zelfs bij een te hoge of te lage temperatuur is het van invloed op de productiviteit, zeggen ze eveneens. Uit onderzoek blijkt dat als er sprake is van 25 graden of hoger, er per graad een twee procent daling is. Bij 27 graden gaat het dus over vier procent productiviteitsverlies.

Maximale temperatuur

In de zomer ligt de ideale werktemperatuur tussen de 23 en 26 graden. Daarboven is er sprake van extra fysieke belasting. Dit is niet goed voor bijvoorbeeld medewerkers met hart- en vaatproblemen of zwangere vrouwen. Het is van belang dat er dan maatregelen worden genomen om het klimaat aan te passen. Als er sprake is van oververhitting bij hele hoge temperaturen dan neemt de concentratie af. Dit verlies aan productiviteit kan zelfs oplopen van 30 tot 50 procent. In de winter is de richttemperatuur van de ARBO het het beste aan te houden, namelijk 22 graden.

Hoe bepaalt u de temperatuur?

Een klimaatbeheersingssysteem is de beste oplossing voor een goed binnenklimaat. Maar ook airconditioning, ventilatie, verwarming en luchtbevochtigers/luchtontvochtigers dragen bij aan de oplossing. Op die manier is het klimaat te beheersen en is de temperatuur goed in te stellen. Stel de aircotemperatuur niet te laag in als het buiten heel warm is, omdat anders het verschil met buiten te groot is. Te grote temperatuurverschillen zijn niet goed voor het lichaam.

Binnenklimaat verbeteren

Er zijn natuurlijk best wat middelen om het binnenklimaat te verbeteren. Een aantal zijn al voorbij gekomen, zoals een goede airco- of klimaatinstallatie, ventilatoren, verwarming en luchtbevochtigers/luchtontvochtigers. Maar ook raamverduistering bij een hete zon of het uitschakelen van ongebruikte – warmte afstotende – apparatuur behoort tot de oplossingen. Zet voor een gezonde luchtsamenstelling een printer die meer dan 5000 kopieën per maand maakt in een aparte ruimte met goede ventilatie, gebruik een clean desk policy om het stof makkelijk af te nemen, gebruik dichte kasten en gladde vloerbedekking die makkelijke te reinigen is. Daarnaast is het van belang dat er goed geventileerd wordt, omdat dit eveneens van invloed is op de werkprestaties en zelfs het ziekteverzuim.

Belangrijk is om de discussie open te houden. Bespreek met iedereen wat een acceptabele temperatuur is en overweeg maatregelen als het bijvoorbeeld te koud is. Hier kunt u denken aan het installeren van vloerverwarming of elektrische voetenkacheltjes. Wij kunnen u ook helpen met de  praktische indeling van uw kantoor om rekening te houden met temperatuur. Neem contact met ons op voor meer informatie.