Powernappen op kantoor: 3 redenen waarom een korte break een goed idee is

Het concept Het Nieuwe Werken raakt op kantoren meer en meer ingeburgerd. Toch is een ruimte waar medewerkers even een powernap kunnen doen op veel van deze kantoren nog niet aanwezig. En dat is een gemiste kans! Want een korte powernap van 10 tot 20 minuten zorgt onder andere voor een verbeterde concentratie en alertheid.

In de landen rondom de middellandse zee hebben ze de siësta om ‘s middags tot rust te komen, maar bij ons is het niet gebruikelijk om ‘s middags even kort een dutje te doen. Dat veel bedrijven er wel baat bij kunnen hebben, blijkt uit meerdere onderzoeken die naar dit onderwerp zijn gedaan. Wij zetten de belangrijkste voordelen van een powernap op kantoor op een rij.

1. Na een powernap bent u beter geconcentreerd en alerter
Een korte powernap van maximaal 20 minuten zorgt voor een betere concentratie en alertheid. Handig als u ‘s middag belangrijke taken heeft die complete focus vereisen. Drink voor een optimaal resultaat een kop koffie voordat u aan uw powernap begint. De caffeïne in de koffie begint na ongeveer 20 minuten te werken, waardoor u na de korte break optimaal gefocust bent.

2. Een powernap vermindert stress
Waarschijnlijk heeft u wel eens gemerkt dat u sneller gestrest raakt als u ‘s nachts slaap tekort komt. Een powernap van ongeveer 20 minuten kan het tekort aan slaap dat u ‘s nachts heeft, al voor een groot deel opvangen. Een break van een half uur heeft al meer effect op uw stressniveau dan wanneer u datzelfde half uur ‘s ochtends langer in uw bed zou blijven liggen.

3. Regelmatig powernappen zorgt voor een beter humeur en een betere gezondheid
Een tekort aan slaap zorgt er vaak voor dat u chagrijnig of kortaf bent, terwijl u veel van dit soort bijwerkingen van te weinig slaap kunt tackelen door een kort dutje te doen. Niet alleen uw collega’s zullen de effecten van een powernap bij u merken, want ook uw gezondheid wordt verbeterd door die paar minuutjes extra slaap. Zo heeft het een positief effect op uw bloeddruk en helpt het zelfs om uw gewicht op peil te houden.

Het belang van een powernap dringt gelukkig bij steeds meer bedrijven door. Waar het een paar jaar geleden nog een taboe was om te slapen op kantoor, zijn er nu steeds meer bedrijven die speciale ruimtes inrichten waar hun medewerkers even tot rust kunnen komen. Belangrijk is om te benadrukken dat een powernap alleen werkt als hij maximaal 30 minuten duurt. Anders komt u in een diepere slaap en is het moeilijker om wakker te worden.

Valt u maar lastig in slaap gedurende de dag? Dan kan een korte meditatiesessie ook al wonderen voor u doen.

powernap-kantoor